|
Kociewskie potrawy w finale
W piątek, 16 września w centrum Edukacji i Promocji Regionu w Szymbarku w Gminie Stężyca odbył się kolejny etap V edycji konkursu ogłoszonego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, przy współpracy i dofinansowaniu Funduszu Współpracy, Programu „Agro-Smak 2”.
Z Gminy Pelplin zgłoszono pięć produktów, z których to do finału regionalnego zakwalifikowały się cztery. Zgłoszenia w imieniu Gminnej Rady Kół Gospodyń Wiejskich dokonała przewodnicząca Krystyna Gierszewska. W Szymbarku zaprezentowane zostały: kuch kociewski, smalec ze skrzeczkami i rodzynkami, kociewski ulepek oraz kiszone buraczki.
Wśród 57 potraw, które zagościły na najdłuższym stole świata wpisanym w 2002 r. do Księgi Rekordów Guinnesa, pelplińskie potrawy cieszyły się dużym powodzeniem. Niestety, naszym czterem specjałom nie udało się zakwalifikować do następnego etapu.
|
|

|
 |