Dzisiaj jest 19 kwietnia 2019 r.
  Nr 3 (164) Marzec 2005
 Nr 3 (164) Marzec 2005  Informator > Czytaj artykuł  Zobacz koniecznie



W numerze:

Kiermasz wielkanocny
Marcowy kulig
Zmarł nestor pelplińskich strażaków
Wiosenne śpiewanie
Najmłodszy na Kociewiu


Wydawca:
Miejska Biblioteka Publiczna im. Księdza Bernarda Sychty w Pelplinie

Adres redakcji:
ul. Sambora 5a
83-130 Pelplin

tel. 58 536 33 43
kom. 609 929 809

e-mail:
biblioteka@pelplin.pl, informator@pelplin.pl


Dobrodziejstwo jaj


Zbliżają się święta wielkanocne, a Wielkanoc kojarzy się nam z jajkami, pisankami, święconką itp. Czy jajka są zdrowe? Ile ich można zjeść? Czy zawsze zagrażają nam zatrucia Salmonellą? Chciałabym przekazać garść informacji na ten temat.
Naukowcy w świetle aktualnych badań potwierdzają brak istotnej korelacji między poziomem cholesterolu we krwi a ilością spożywanych jajek. Jak każdy środek spożywczy, należy spożywać je w rozsądnych granicach.
Konsumenci w wyniku medialnych informacji sponsorowanych kiedyś przez margarynowe lobby, obawiają się spożywać więcej jaj niż jedno w tygodniu. Obecnie jaja są traktowane jako tzw. funkcjonalna żywność, której znaczenie nie jest obojętne dla organizmu. Już w dawnych czasach substancje wytwarzane z jaj były wykorzystywane do leczenia zranień, wysypki, oparzeń, pielęgnacji skóry i włosów, w chorobach naczyń wieńcowych. W Indiach białko jaja jest stosowane jako antidotum w przypadkach zatruć dla ochrony żołądka i jelit przed owrzodzeniami i biegunką. Jaja zmieszane z ziołami stosowane były do leczenia złamań i stanów zapalnych, przyśpieszając proces gojenia.
Współcześni naukowcy udowodnili, że w treści jaja zawarte są substancje o działaniu bakteriobójczym. Na przykład Lumiflawina i Lumichrom. hamują namnażanie wirusów rakotwórczych, oraz zapobiegają przekształcaniu się zdrowych komórek w nowotworowe. Dzięki wartości odżywczej, a także działaniu immunostymulującemu poprzez zawarty w jaju lizozym, globuliny, immunoglobuliny, owomakroglobuliny oraz inne składniki, przedłużają życie chorym na AIDS. Obecne w żółtku prekursory witaminy A, które są przeciwutleniaczami, eliminują wolne rodniki i czynniki nowotworotwórcze. Obniżają one w surowicy krwi poziom „złego cholesterolu”. Fosfolipid żółtka - lecytyna - w połączeniu z witaminą B12 poprawia stan tkanki nerwowej i wydolność umysłu. Foswityna uzyskana z żółtka jaja hamuje procesy starzenia. Lecytyna z żółtka jaja jest bardziej stabilna i działa aktywniej od lecytyny uzyskanej z soji.
Sami Państwo widzą, że zjadanie jaj nie przyczynia się do sklerozy! Zawarta w żółtku lipoproteina i inne białka o wartości biologicznej wspomagają wzrost różnego typu komórek w organizmie. Ta właściwość wykorzystywana jest np. w inżynierii genetycznej. Żółtko jaja i chalazy, na których zawieszone jest żółtko, są bogatym źródłem kwasu sialowego. W niektórych krajach używany jest jako skuteczny środek przeciw drobnoustrojom, wirusom i stanom zapalnym w obrębie przewodu pokarmowego, m.in. przeciw H. Pyroli, która powoduje wrzody żołądka i jelit.
W wyniku badań naukowych otrzymaliśmy dowody uzasadniające stosowanie jaj np. w hinduskiej medycynie ludowej. Jajo kurze bogate jest w przeciwciała IgY, które są tańsze i skuteczniejsze od immunoglobuliny ssaków IgG. Może być użyta w przypadku zakażenia wirusami, pałeczkami jelitowymi, gronkowcami, paciorkowcami i Salmonellą. Produkcja surowicy przeciw jadowi węży jest efektywniejsza i tańsza niż z surowicy końskiej. Dzięki obecności w jajach lizozymu, globuliny i innych składników niszczących mikroorganizmy, mogą one być przechowywane w temperaturze pokojowej przez 2 do 4 tygodni. Obecna w jaju, mleku i mięsie tauryna zapobiega tworzeniu się w naczyniach krwionośnych płytek sklerotycznych, a w konsekwencji chorobie naczyń wieńcowych serca. Podobnie działa kwas linolowy żółtka jaja. Lipidy żółtka jaja są najbogatszym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które w opinii żywieniowców są bardziej korzystne dla zdrowia człowieka od wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Witamina E, prekursory witaminy A, betaina, selen, chrom i kwasy tłuszczowe obecne w jaju obniżają nadciśnienie, poziom cholesterolu oraz trójglicerydów, zapobiegając w ten sposób zawałowi, dusznicy bolesnej oraz zakrzepicy. Spożywanie jaj jest pozytywnie oceniane przez kardiologów w wysoko rozwiniętych krajach, np. Kanadzie i USA. Amerykańskie Stowarzyszenie ,,Serce” upowszechnia hasło „Jedno jajo dziennie jest OK”. Dietetycy nie ustalili jakiegoś szczególnego, tygodniowego limitu spożycia jaj. Znajdujący się w jaju chrom obniża we krwi poziom „złego” cholesterolu i cukru, poprawiając produkcję insuliny. Równocześnie obecne w żółtku naturalne sterole podnoszące we krwi poziom „dobrego” cholesterolu, w efekcie zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału. Obecna w jaju cholina i witaminy z grupy B wzmacniają pamięć.
W świetle przytoczonych argumentów naukowych i danych z medycyny ludowej, łatwo jest przekonać konsumentów o dobroczynnym działaniu jaj.
Produkty z udziałem jaj przygotowane niezgodnie z zasadami higieny są przyczyną poważnych zatruć pokarmowych Salmonellą. O rozwoju Salmonelli w środkach spożywczych decyduje błąd, jakim jest zakażenie przez dłonie przygotowujących żywność. Dłonie przenoszące bakterie ze skorupy jaj lub surowego mięsa drobiowego, z zabrudzonego sprzętu kuchennego. Zakażenia żywności powodują też surowce zanieczyszczone odchodami ptaków i gryzoni, lub zanieczyszczoną wodą. Bardzo ważnym źródłem zakażeń są muchy. Wewnątrz jaja nie stwierdza się praktycznie Salmonelli, są tylko na skorupce. Sposobem zapobiegającym i zalecanym przez przepisy jest parzenie skorupy jaj, aby w trakcie przygotowywania żywności nie doszło do przeniesienia bakterii. Salmonella ginie w temperaturze 72 st. C w ciągu kilku sekund, 65 st. C 10-15 minut.
Biorąc pod uwagę plusy i minusy wynikające z tego artykułu, gorąco polecam spożywanie jaj, ale po ich odpowiednim przygotowaniu do konsumpcji.

Smacznego jajka życzy lekarz weterynarii


Autor: Anna Karolczyk



Pelplin Miasto z duszą
Biblioteka Pelplin
 Informator Pelpliński - [ Czytaj ] [ Archiwum ] [ Kontakt ] - R-net 2003